Stavoren

Op het meest zuidwestelijke puntje van Friesland ligt Stavoren. Het is de oudste stad van de Friese Elfsteden, tevens Hanzestad en het was ooit de thuishaven van Friese koningen en zeevaarders. De scheepvaart en de handel met overzeese gebieden bracht Stavoren veel welvaart. Menig Viking en Hollandse graaf pikte daar maar wat graag een graantje van mee. Na de 18e eeuw kampte Stavoren met veel tegenslagen, waarvan de grootste is verwoord in de legende van ‘Het vrouwtje van Stavoren’. Zij tuurt nog altijd over de oude haven.

Tegenwoordig viert in Stavoren de watersport hoogtij. In de zomermaanden is het er levendig en gezellig. Het stadje is voor velen een populaire plaats om af te meren vanwege de unieke plek tussen het IJsselmeer en de Friese Meren. Ook in de koudere maanden is het er prima toeven. Na  een drukke week kunt u hier heerlijk een weekendje uitwaaien. De sluiers van het vakantieparadijs zijn dan neergedaald en het authentieke Stavoren is weer tevoorschijn gekomen. De bruine vloot en de vissersschepen liggen vredig in de haven onder een waterig winterzonnetje. Het indrukwekkende ‘J.L. Hooglandgemaal’, dat voor de afwatering van het Friese boezemwater naar het IJsselmeer zorgt, draait het hele jaar onvermoeibaar door.

  • Toankamer ’t Ponthuus.
  • Lekker uitwaaien op de zeedijk.
  • Bij mooi weer is het genieten op het strand bij Marina Stavoren Buitenhaven of het strand direct achter het stadje.
  • Vanuit Stavoren is er een veerverbinding naar Enkhuizen. Het Zuiderzeemuseum en Sprookjeswonderland zijn hier zeker de moeite waard om te bezoeken.
  • Fietsen door de Gaasterlandse bossen. Dit gebied ligt tussen Lemmer en Stavoren en biedt frisse lucht, bossen, weiden en veel recreatiewater. De combinatie land- en waterrecreatie is tamelijk zeldzaam.
  • Per trein zijn de Friese hoofdstad Leeuwarden (50 min.) en de stad Sneek (30 min.) gemakkelijk te bereiken.
  • In de omgeving van Stavoren liggen op fietsafstand drie andere authentieke elfstedenstadjes die ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken: Workum (17 km), Hindeloopen (11 km) en Sloten (24 km).
  • Aqua Zoo in Leeuwarden (77 km).
  • Kameleondorp in Terherne, waar de verhalen van de tweeling Hylke en Sietse tot leven komen.

Onze faciliteiten